“Peki ya siz?” – Ölüm bilinci ve ölümü anlamlandırmak üzerine Dr. Christian Schulz-Quach ile atölye

Screen Shot 2019-04-29 at 08.18.38

Güncelleme: KONTENJANIMIZ DOLMUŞTUR. Gösterdiğiniz ilgi için teşekkür ederiz. Dilerseniz bekleme listesi için kayıt yaptırabilirsiniz.

Kayıt bilgileri ve başvuru formu sayfanın devamında yer almaktadır.

Bu atölyede ruh sağlığı alanında ölümle nasıl çalışılacağına ve de ruh sağlığı çalışanlarının ölüm bilincine odaklanılacaktır. Geçtiğimiz yıllarda ölmeye ve ölüme daha yakından bakar olduk. Ancak ölümle karşılaşma deneyimlerine fenomenolojik bir açıdan bakan akademik çalışmalar hala sınırlı kalmaktadır.

Başta palyatif bakımda çalışanlar olmak üzere bazı ruh sağlığı çalışanları ölüme sıklıkla tanık olmaktadırlar. Böyle bir bağlamda çalışmak ölümle karşılaşmayı adeta görev tanımının bir parçası haline getirmektedir ve gündelik işler arasında normalleştirmeyi gerektirmektedir (e.g. Oliver, Porock, & Oliver, 2006; Seymour, 2000). Ölmekte olan kişilerle çalışan ruh sağlığı çalışanları için ölmekte olan hastalarla ve ölü insanlarla karşılaşmak ve de ölüme geçişlerinde bu kişilerle varoluşsal anlamda beraber olmak (ile-olmak) adeta varoluşsal-fenomenolojik bir gerçeklik haline gelmiştir (e.g. Klass, 2015; Ramsay, 1995; Zust 2006). “Başkasının ölümüne tanık olmak benim için ne anlama geliyor?” sorusu ölümle sık karşılaşılan bağlamlarda çalışan ruh sağlığı görevlilerinin kendilerine örtük bir şekilde de olsa sık sık sorması gereken bir sorudur (Gamino 2012; Hinderer 2012).

Bu bir günlük atölye çalışmasında amacımız ölüm bilincine dair fenomenolojik bakışımızı geliştirmek olacak. Bunun için interaktif etkinlikler, reflektif çalışmalar ve küçük grup çalışmaları kullanılacaktır. Bunun yanı sıra danışanlarla çalışırken gündelik olarak kullanılabilecek üç adet kısa dönemli terapötik müdahale yöntemi gösterilecektir.

Kimler katılabilir?

Atölye tüm ruh sağlığı çalışanlarına ve herhangi bir yönelimde psikoterapi formasyonunda olan öğrencilere açıktır. Özellikle ölümle yakından çalışan veya terminal ihtimallerle sık karşılaşan ruh sağlığı çalışanlarının faydalanacağı bir etkinliktir. Bununla beraber ölümle olan ilişkisine yakından bakmak isteyen tüm ruh sağlığı çalışanları için dönüştürücü olacak bir etkinliktir.

Ücret

Genel kayıt: 450TL
TVAE katılımcıları ve mezunları, EXISTanbul üyeleri: 300TL

Kayıt

Elektronik başvuru formu sayfanın en altında yer almaktadır. İlgilenenlerin formu doldurup göndermeleri başvuru için yeterli olacaktır. Değerlendirmeden sonra başvuru sahiplerine ödeme bilgileri email ile iletilecektir.

Etkinlik dili ve çeviri

Atölye İngilizce yürütülecektir, ancak Türkçe ardıl çeviri yapılacaktır. Tercümanlık Ferhat Jak İçöz tarafından gerçekleştirilecektir.

Zaman ve yer

Gün: 26 Mayıs Pazar
Saat: 15.00-21.00
Yer: Varoluşçu Akademi Galata – Eğitim Salonu (Büyük Hendek Cad. No:21/4 Galata Beyoğlu İstanbul)

Günün programı

15.00-15.45 Reflektif grup seansı
16.00-17.00 Ölüm bilinci ve sağlık çalışanları – araştırmalara dair kısa bir seminer
17.15-18.45 Terapötik müdahale 1: Anlamlandırma müdahalesi (Meaning-making intervention (MMI))
19.00-19.30 Terapötik müdahale 2: Onur terapisi (Dignity therapy)
19.30-20.00 Terapötik müdahale 3: Kanser ile yaşamak, anlamlı yaşamak (Managing cancer and living meaningfully (CALM))
20.10-21.00 Reflektif grup seansı

Dr. Christian Schulz-Quach hakkında

Dr. Christian Schulz-Quach zihin ve vücut arasındaki etkileşimlerle yakından ilgilenmektedir. Terapi çalışması bu iki boyutta ortaya çıkan semptomların iletmeye çalıştığı mesajları ortaya çıkararak danışanların daha otantik bir yaşam alanı kazanmalarına yardımcı olmayı amaçlamaktadır.

Kendi ofisinde varoluşçu ve psikodinamik psikoterapi çalışmalarını sürdürmektedir. Bunun yanı sıra King’s College’da (Londra) palyatif bakım psikiyatrisi bölümünde öğretim görevliliğine ve de St Christopher’s Hospice’de (Londra) psikiyatrist olarak çalışmaya devam etmektedir. Psikiyatri ve psikoterapi alanlarında eğitimlerini Almanya, İngiltere ve A.B.D.’de tamamlamıştır ve Royal College of Psychiatrists (İngiltere) üyeliğine layık görülmüştür. Almanya’da psikosomatik tıp, medikal psikoterapi ve palyatif tıp uzmanıdır. Düsseldorf Üniversite Hastanesi’nde Disiplinlerarası Palyatif Tıp Merkezi’nin kuruculuğunu yapmıştır.

Psikodinamik terapi alanında formasyonunun yanı sıra varoluşçu-fenomenolojik terapi eğitimini de tamamlamıştır. Almanya’da Nörobiyokimya alanında tıp uzmanlığını tamamladıktan sonra doktora sonrası araştırma çalışmalarını Boston’da Dana-Farber Kanser Enstitüsü’nde ve Harvard Tıp Fakültesi’nde tamamlamıştır. Halihazırda İngiltere’de varoluşçu-fenomenolojik psikoterapi alanında doktorasını yapmaktadır. Palyatif bakım psikiyatrisi, psiko-onkoloji, tıp eğitimi ve psikoterapi alanında bir çok uluslararası yayını vardır.

Kayıt formu

Önemli not: Atölye kontenjanı dolduğu için gelen başvurular bekleme listesine alınacaktır.